HTML

Grandpa' blogja

Mindennapi dolgok kicsomagolva vagy csak éppen megjegyezve...

Friss topikok

  • Jancsa Jani: várunk... (2010.04.04. 11:46) Restart
  • Veér Farkas: Montargis-ból (és jó a szinkron is) (2010.01.15. 22:39) "Quentin vagyok Montargiers-ből..."
  • ri: @speed: nem is ééértem miről beszélsz, másrészt megmondtam már, hogy nem nagypapa, hanem Gee menjé... (2009.06.01. 14:50) Breaking news!!!
  • Jancsa Jani: hát még mindig a legelso resz a legjobb, egyedul az a jo, amikor az elejen majdnem lebassza a feju... (2009.04.17. 06:35) Sorolom...
  • americanpilot: Hat vazzeg, ez azert van, mert nem beszelgetsz/beszelgettek velem mostanaban. :) Akko' elmondtam v... (2009.04.13. 19:27) Running Sushi

Linkblog

20 év és egy lezáratlan ügy

2008.12.22. 19:34 Grandpa Gee

"Good evening Scottish, Clipper one zero three. We are at level three one zero."

Ezek voltak az utolsó szavak, melyeket a légiirányítás hallott James MacQuarrie kapitánytól pontosan húsz évvel ezelőtt a skóciai Lockerbie felett.

A Clipper Maid of the Seas nevű Boeing 747-est ekkor tépte darabokra egy plasztikbomba 1988. december 21-én. 243 utas (közöttük egy váci család négy tagja), 16 főnyi személyzet lelte halálát a katasztrófában. A földre zuhanó roncsok Lockerbie tizenegy lakosának halálát okozták.
A gép darabjai nagy területen szóródtak szét a rajta tartózkodók holttesteivel együtt. A város lakóinak több napig el kellett viselniük a szétszóródott maradványokat, míg a nyomozók rögzítettek minden nyomot. A Cox and Foster 1992-es cikke alapján a főpilótát, a másodpilótát, a fedélzeti mérnököt, egy légikísérőt és több első osztályos utast a székükbe szíjazva találtak meg, amikor az orr-rész Thundergarth falu temploma mellett egy mezőbe csapódott. A vizsgálat megállapította, hogy a stewardess még életben volt, amikor egy farmer felesége megtalálta, de még a segélyhívás előtt belehalt sérüléseibe. Egy férfi utast szintén életben találtak, és egyes orvosi vélemények szerint ő túl is élhette volna a katasztrófát, amennyiben hamarabb találják meg.

2000. május 3-án kezdődött el a robbantással vádolt két líbiai, Abdelbaszet Ali Mohamed Al Megrahi és Lamin Kalifa Fimah pere, melynek ítélete 2001 január 31-én Al Megrahit bűnösnek találta, míg a masik vádlottat felmentette. Az életfogytiglani börtönbüntetés ellen Megrahi fellebbezett, így az ügy a mai napig lezáratlan maradt.
Líbia kormánya 2002-ben az áldozatok családjainak, áldozatonként 10 millió dollár kártérítést ajánlott fel.
Mindez azonban már rajtuk nem segít...

RIP Pan Am Clipper 103...

 

Szólj hozzá!

Címkék: halál repülő merénylet

A bejegyzés trackback címe:

https://grandpa.blog.hu/api/trackback/id/tr72837152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása